Search This Blog

Followers

like Batu

Jumlah Paparan Halaman

Sabtu, 30 April 2011

Apa punya badigol da....

"Ada satu perkara yang orang kita terutamanya bangsa melayu dijadikan kesukaan dan kebanggaan mereka – atau boleh disebut juga menjaga tepi kain orang atau memang mereka berhati mulia.

Pertama, mari kita lihat apa yang berlaku bila sesuatu perkara tidak elok seperti khalwat, bersekedudukan, apatah lagi zina berlaku di kawasan mereka. Lebih-lebih lagi sipelaku tertuduh melibatkan orang terkenal atau seleberiti. Perhatikan kes Norman hakim, kes pegawai besar kerajaan dan lain-lain kes yang melibatkan orang besar-besar. Bagaimana respon jiran tetangga menghadapi kes menjolok hati dan mata sebegini.

Berbalik kepada isu DSAI

Mudah. Sebetulnya cukup mudah. Sekiranya benarlah Anwar Ibrahim sanggup melakukan kerja-kerja keji sedemikian rupa. Jalan penyelesaiannya cukup mudah… dalam kes saiful – sebetulnya tidak perlu adakan sesi sidang akhbar, tak perlu ulang alik tengok tempat kejadian, tak perlu usung tilam, tak perlu tengok / kaji imej cctv, jumpa doctor 2,3 hospital, jumpa polis, tak perlu curi sample DNA anwar, tak perlu smpai x mandi 2,3 hari, tak perlu bagi statement dijubur sampai 8 kali…jumpa pulak PM, jauh sekali bersumpah sumpah Permatang Pauh. Begitu juga dalam kes video sek, trio datok T, sebenarnya tidak perlu ke sri carcosa menayangkan aski yang tak seberapa itu, ditayang pula babak ke babak, tak perlu buat tayangan sewaktu pilihanraya Sarawak, tak perlu rakam hitam putih, tak perlu siperut boroi, sekejap rambut panjang sekejap pendek, tak perlu tulis siam, tak perlu adakan sidang akhbar, tak perlu eskay rela serah DNA. Tak perlu bersumpah laknak lagi kerana kita sedia maklum sampai mati pun anwar tak akan bersumpah. Bilamana perkara semudah itu tidak dapat dilakukan maka jadilah semuanya caca marba. Daripada jururawat HKL, tuan sarjan, hinggalah kepada PM. Semuanya terpaksa bersilat lidah untuk memikirkan menjawab persoalan mudah ini.

Mudah yang bagaimana?

Begini… andainya anwar itu memang sejak dulu kala lagi kerjanya itu – mengapa tidak seorang pun dapat menghidu perbuatannya ini kecuali setelah disepak keluar dari PKR? Mengapa badigolnya mereka?… Mengapa sebelum berlakunya apa-apa atau ketika mahu berlakunya apa-apa, tidak dihubungi pejabat agama…. mengapa? pukul saja talipon mengadu kejadian – sudah tentu kerana anwar ini benar-benar musuh negara, perosak bangsa, tak sampai setengah jam orang pejabat agama akan berpusu2 ke lokasi kejadian, menyaksikan dan menangkap anwar…. apa punya bengong tidak memikirkan perkara semudah itu….

Mudahnya bagaimana?

Begini…paling mudah. Eskay ada didalam menyaksikan pesundalan ini. Mengapa eskay tidak pukul talipon pejabat agama, mengadu hal kejadian? Sipolan bin sipolan sedang bersundal, sila dating segera…nah sekali lagi bala tentera pejabat agama dikerahkan untuk mendakwa sipenyundal. Sama seperti kes saifol tadi…. Cuma bezanya eskay dilihat bersubahat kerana membiarkan saja adengan itu berlaku…. apa kejadahnya dirakam pula… jika ambil langkah mudah, pukul saja talipon pejabat ugama…perangkap anwar dengan bersaksikan orang pejabat agama…eskay sudah relex bersama troinya…s elesai kes…. apa punya badigol…. bengong tak sudah-sudah….

Apakah tika itu pejabat agama tutup? Line talipon kena potong? Orang pejabat agama mogok sebab bonus tak dapat? Orang pejabat agama malas angkat talipon? Orang pejabat agama kebanyakannya sokong anwar ibrahim? atau saifol, eskay tak ada nombor talipon pejabat agama? bertanyalah….takkan itupun tak tau….

apa punyakes tak sudah-sudah membadigolkan sama sendiri???? "
 

Tiada ulasan: