Search This Blog

Followers

like Batu

Jumlah Paparan Halaman

Ahad, 13 Mac 2011

Friendship Giveaway by Misz Nadea..

Mempunyai satu sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yang mementingkan diri sendiri

Apa yang kita alami demi teman kadang-kadang melelahkan dan menjengkelkan, tetapi itulah yang membuat persahabatan
mempunyai nilai yang indah. 

Persahabatan sering mendaptasikan beberapa cubaan, tetapi persahabatan sejati juga mengatasi cubaan itu bahkan bertumbuh bersama kerananya... 

Persahabatan tidak terjalin secara automatik tetapi memberikan proses yang agak panjang seperti besi menajamkan besi, demikianlah sahabat menajamkan sahabatnya.. 

Persahabatan akan diwarnai dengan berbagai pengalaman suka dan duka, dihibur - disakiti, diperhatikan - dikecewakan, didengar - diabaikan, dibantu - ditolak, namun semua ini tidak pernah sengaja dilakukan dengan tujuan kebencian.. 

Seorang sahabat tidak akan menyembunyikan kesalahan untuk menghindari perselisihan, justru kerana kasihnya ia memberanikan diri menegur apa adanya. 

Sahabat tidak pernah membungkus pukulan dengan ciuman, tetapi menyatakan apa yang amat menyakitkan dengan tujuan sahabatnya mau berubah. 

Proses dari teman menjadi sahabat membolehhkan usaha pemeliharaan dari kesetiaan, tetapi bukan pada saat kita memberikankan bantuan barulah kita memiliki motivasi mencari perhatian, pertolongan dan pernyataaan kasih dari orang lain, tetapi justeru ia berinisiatif memberikan dan mewujudkan apa yang diberikan oleh sahabatnya.
Kerinduannya adalah menjadi bahgian dari kehidupan sahabatnya, kerana tidak ada persahabatan yang diawali dengan sikap egoistis. 

Semua orang pasti memberikan sahabat sejati, namun tidak semua orang berhasil mendapatkannya. Banyak pula orang yang telah menikmati indahnya persahabatan, namun ada juga yang begitu hancur kerana dikhianati sahabatnya. 

Ingatlah masa terakhir kali anda berada dalam kesulitan. Siapa yang berada di samping anda ??? 
Siapa yang mengasihi anda saat anda merasa tidak dicintai ??
Siapa yang ingin bersama anda 
saat anda tak bisa memberikan apa-apa ?? 
.
MEREKALAH SAHABAT ANDA 

 khas untuk sahabat ku 
NADEA

Tiada ulasan: